Skip to content
Uzroci i tretman karijesa kod dece

Uzroci i tretman karijesa kod dece

Svaki roditelj želi da njegova deca imaju zdrave i jake zube. Ipak, karijes kod dece je mnogo češći, budući da je gleđ na mlečnim zubima mnogo slabija nego na trajnim zubima.

Evo kako se karijes razvija i šta možete uraditi da zaštitite zube svoje dece.

Šta izaziva karijes?

Bakterije u ustima vaše dece nastaju prirodno, stvarajući lepljivu supstancu pod nazivom plak. Ovaj plak može da obavije zube i dok vaše dete jede, bakterije u plaku stvaraju kiselinu. Ta kiselina može da ošteti zubnu gleđ što povećava mogućnost nastanka karijesa.

Koji su simptomi?

Ako su zubi vašeg deteta osetljivi i bolni ili se pojavio neprijatan zadah iz usta, to može da znači da imaju karijes. Ponekad je on vidljiv ili kao kredasta bela zakrpa ili kao crna tačka na zubu. U svakom slučaju treba da konsultujete svog zubara.

Tretiranje karijesa kod dece

Ako vaše dete ima karijes, vaš zubar može naneti fluorid gel ili dentalnu glazuru, kako bi zatvorio oštećenje. Ako je karijes ozbiljniji, možda će morati da očisti propali deo zuba i stavi plombu.

Sprečavanje pojave karijesa kod dece

Najbolji način je kombinacija dobre prakse oralne higijene i režima ishrane. Budući da se bakterije u plaku hrane šećerom i skrobom, kao i veštačkim sokovima, potrudite se da ih umanjite u ishrani vaše dece. Ipak, ne treba samo "izbaciti ono loše": uvođenje namirnica bogatijih hranljivim sastojcima, poput povrća i voća zapravo mineralizuje pljuvačku vašeg deteta, a to pomaže umanjivanju štete koju nanosi plak.

Neka dobra praksa oralne higijene postane rutina

Ispravna praksa oralne higijene je ključna. Nasuprot uobičajenom mišljenju, mlečni zubi utiču na trajne zube koje će vaše dete tek dobiti. Bakterije se mogu preneti na kutnjake koji se razvijaju ispod mlečnih zuba, kao što se mogu preneti i sa roditelja na decu. Zato je potrebno da počnete da perete deci zube čim im prvi zubi izrastu. Čim postanu sposobni da sami peru zube, moraćete da ih nadzirete do njihove sedme godine života.

Vodite računa da:

  • Piju mnogo vode posle obroka.
  • Peru zube dvaput dnevno, najmanje po dva minuta.
  • Detaljno peru površinu svakog zuba, koristeći četkicu koja odgovara njihovim ustima. Signal Kids četkice za zube su posebno dizajnirane za decu. Četkice treba menjati na svaka dva do tri meseca.
  • Koristite paste sa fluoridom (za decu stariju od dve godine). Signal Kids nudi raznovrsne paste za zube sa fluoridom za decu koje mogu pomoći u sprečavanju propadanja zuba.
  • Deca obično izbegavaju čišćenje zuba koncem, ali je važno da to rade svakodnevno da bi se sprečila pojava plaka između zuba.

Ako možete da uspostavite dobre navike pranja zuba kod dece, ona će sama biti sposobna da se brinu o svojim zubima i desnima. To će sprečiti kasnije propadanje zuba, tako da mogu da uživaju u zdravijim i srećnijim osmesima u godinama koje dolaze.

  1. Propadanje gleđi
  2. Propadanje dentine (zubna kost)
  3. Propadanje pulpe
  4. Inficirana pulpa

KRATAK SAVET

Nasuprot uobičajenom mišljenju, mlečni zubi utiču na trajne zube koje vaša deca dobijaju kasnije, zato se postarajte da steknu naviku dobre oralne higijene dok su još mali.

 

Vaša Pitanja U Vezi S Oralnom Higijenom

Pronađite koristan savet o vašem oralnom zdravlju u uputstvima koja je sačinio Signal, porodični stručnjak za zube

PROČITAJTE VIŠE TEKSTOVA