Skip to content
Kako se rešiti kamenca i plaka

Kako se rešiti kamenca i plaka

Svi znamo da je pranje zuba važno za prevenciju stvaranja plaka i kamenca, ali šta to tačno znači? Ovde možete naći sve što treba da znate o plaku i kamencu, uključujući i kako da ih sprečite.

Plak i kamenac – koja je razlika?

Zubni plak je naslaga štetnih bakterija koja se gomila na vašim zubima i ispod vaših desni. Plak na zubima je razlog za brigu jer stvara kiseline koje dovode do karijesa i bolesti desni. Redovno pranje i ispiranje zuba obično je dovoljno da ga se rešite - ipak, ako se plak ne ukloni, pretvara se u kamenac.

Zubni kamenac stvara grubu, žućkastu koru na vašim zubima, uglavnom iznad linije desni kod donjih prednjih zuba. Kada jednom nastane, može da stvori probleme poput karijesa i oboljenja desni čak iako održavate higijenu usta - za razliku od plaka, kamenac se ne može ukloniti pranjem zuba i mora ga ukloniti vaš zubar.

Najbolji način da sprečite stvaranje naslaga kamenca je da sprečite da on uopšte nastane. Evo kako:

Kako da uklonim plak i sprečim pojavu kamenca?

Ništa nije bolje od održavanja dobre higijene usta za sprečavanje pojave plaka i kamenca.

  • Dvaput dnevno detaljno perite zube pastom za zube s fluoridom, najmanje dva minuta. Zubna pasta Signal sadrži i fluorid i druge aktivne sastojke koji su posebno namenjeni za sprečavanje pojave kamenca.
  • Koristite meku četkicu ili četkicu srednje čvrstoće.
  • Svakodnevno čistite zube koncem - ovo je od suštinske važnosti. Ne padajte u iskušenje da preskočite ovaj korak, čak i ako ste u žurbi.
  • Isperite zube antibakterijskom vodicom za usta sa fluoridom.

Na svakih šest meseci idite kod svog zubara da ukloni kamenac koji se možda ipak formirao.

Imajte režim ishrane koji sprečava nastanak plaka

Plak se hrani namirnicama punim skroba i šećera, poput rafiniranog belog brašna i testenine. Pokušajte da ograničite unos slatkiša ili skrobne hrane. Ukoliko ste pojeli nešto takvo, bilo bi dobro da posle toga operete zube – ipak, sačekajte najmanje 30 minuta pre nego što to uradite. Ispijanje većih količina vode takođe može pomoći jer ispira ostatke hrane i održava PH balans u ustima.

Neka profesionalci čiste vaše zube

Takođe je važno posetiti vašeg zubara najmanje jednom u svakih šest meseci na detaljan pregled i čišćenje. Zubar će biti u mogućnosti da ukloni sve naslage kamenca i posavetuje vas.

Ako održavate jednostavnu svakodnevnu praksu oralne higijene i pretvorite je u svoj ritual, čišćenje zuba koncem i pranje zuba postaće deo vas, tako da možete uživati u zdravijem i srećnijem osmehu svakog dana.

How it Works
  1. Plak
  2. Kamenac
  3. Zdrave desni
  4. Zdrav koštani nivo

KRATAK SAVET

Pijte mnogo vode nakon svakog jela. Ona ispira ostatke hrane i prirodno sprečava gomilanje plaka.

 

Vaša Pitanja U Vezi S Oralnom Higijenom

Pronađite koristan savet o vašem oralnom zdravlju u uputstvima koja je sačinio Signal, porodični stručnjak za zube

PROČITAJTE VIŠE TEKSTOVA